top of page

JINDŘICH NOVOTNÝ - JOKERN I DET TJECKISKA LANDSLAGET


Jindřich ”Jindra” Novotný är en ung tjeckisk anfallare och skyttekung som trots sin unga ålder har en lång lista av meriter. Han avslutade var och en av de tre senaste säsongerna med viktiga framgångar, troféer och har konsekvent levererat mål. Jindra har blivit en fruktad spelare hos motståndarna, en svårläst målfarlig anfallare på planen och en joker i det tjeckiska landslaget.

Jindra tycker själv att han inte vet så mycket om svensk fotboll men känner till många spelare. Han tycker att kvaliteten i svensk fotboll är hög och fortsätter att stiga. Det menar han, är något man kan se med tanke på mängden svenska fotbollsspelare som tagit sig ut i världen. Han anser att den tjeckiska ligan håller samma kvalitet som den svenska. Svensk fotboll har många bra fotbollsspelare av bra kvalitet och Jindra tror att de skulle kunna tillföra något extra till tjeckisk fotboll. Främst känner han till AIK och även Malmö FF från när de spelade mot tjeckiska Sparta Praha. Zlatan Ibrahimovic är en av hans svenska favoriter men han gillar också Emil Forsberg och David Moberg Karlsson som nyligen lämnade Sparta. Hans stora idol är dock den nederländska anfallaren Klaas-Jan Huntelaar och han gillar även Romelu Lukaku och Robert Lewandowski stil.


Sporten och lagkamraterna betyder mycket för Jindra. Han gillar känslan att vara i ett kollektiv med många vänner omkring sig och ser tränarrollen som en stöttande och utmanande fadergestalt. Han gillar sitt nuvarande lag och tycker att deras kraft och engagemang är vad som skiljer dem från andra lag.

”Laget hjälper dig att bli bättre, du försöker arbeta för laget och laget arbetar för dig. Det kan göra dig bättre. Plus att du lär dig disciplin, och jobbar, och viktigast av allt du är i friska luften och sportar” säger Jindra.


Jindra började vid fyra års ålder spela fotboll i Baník Stochov, men uppmärksammades snart av Sparta Praha. Han tillbringade sin ungdom i Dukla Prahas akademi innan han flyttade till Meteor. Redan som 17-åring presterande Jindra mycket lovande och flyttades upp i herrlaget där han gjorde 5 mål under de fyra matcher han spelade. De flyttade upp honom till den högsta ungdomsligan U19 där han tog Meteor vidare till 1:a nationella ungdomsligan. Ett av hans viktigaste bidrag var ett mål i den 14:e minuten vilket öppnade vägen för Meteor till seger och avancemang.

2021 Endast 20 år gammal gjorde han 19 mål på 27 matcher, vilket han bland annat åstadkom med hjälp av tre hattrick (mot Štětí, Ostrov och Rakovník). Han inledde vårsäsongens två första matcher med fyra mål. Han satsade sitt andra hattrick för säsongen mot Ostrov och bidrog till en överväldigande 7–1 seger.

”Att ligga i toppen av målskyttarnas tabell låter riktigt skönt och jag är glad över det”, säger Jindra men menar att ”det handlar inte alls om individuell prestation. Det spelar ingen roll vem som gjorde målen, huvudsaken är att vi klarade det som ett lag och vann titeln.”

Minifotbollen

Utöver fotboll spelar han gärna tennis, pingis, squash, hockey, bowling och ”minifotboll”. Han beskriver att skillnaderna mellan fotboll och malý fotbal är främst i dimensioner, antal spelare och att det är mer taktik driven fotboll. Han skulle jämföra det med futsal. Men han föredrar definitivt vanlig fotboll. Malý fotbal är en populär aktivitet i Tjeckien med över 60 000 aktiva minifotbollsspelare. Alla 17 län har sin oberoende liga varav den största är Hanspaulska liga i Prag med 8 nivåer och 705 lag. Vissa län har en årssäsong medan andra delar upp i halvårssäsonger. De flesta län nominerar sina bästa spelare till Superleague - en årlig turnering, med två grupper, öst och väst, som går ut i semifinalmatcher och superfinal mellan Tjeckiens två bästa lag.

Även i minifotboll gjorde Jindra en övertygande debut i division 2 under säsongen 2021 med 19 mål och bidrog till en uppflyttning till ettan, Hanspaul League. Han har gjort flera starka säsonger i G.I.C. La Plate där han krigat till sig mästerskapstitlar. I den internationella turneringen i Prague Cup 2022, tog han rollen som lagkapten. Där lyckades han inte bara leda sitt lag ut ur dödens kvalgrupp med många starka lag, inklusive världsmästarna, men lyckades även ta med La Plate till finalen genom sin straffläggning och därmed säkra uppflyttningen laget till Superfinalen. Han vann också med sina 7 mål, det personliga priset för turneringens bästa målskytt.

När han spelade i Staropramen Praha U23 och herrlaget dekorerade han den tjeckiska Superliga-tävlingen med 18 mål. Under U23-VM i Ukraina tog han hem en värdefull världssilvermedalj och sin viktiga erfarenhet från ett stort internationellt evenemang. Kampen om vinsten i Superleague U23 i bjöd på en nagelbitande duell mellan Brno och Prag.

”Vi åkte dit med tanken att vi skulle avancera och inte nöja oss med något annat. Vi höll fast vid att vi har allt i våra egna händer. Vi trodde att vi måste vinna första matchen mot Most. Till slut klarade vi det bara utifrån den principen ville vi vinna derbyt och vi skötte matchen vackert. Den viktiga grejen var att vi inte gav oss”, gläds Jindra som öppnade målskyttet i den sjätte minuten.

”Vi gick in i matchen med målet att vinna, vi lyckades komma in i den framgångsrikt tack vare en ledning på 2–0. Sedan visste vi att vi kunde hantera det och vi kämpade duellen till slutet som ett lag”, berättar han glatt.

”Det handlade om en match utan semifinaler, så förberedelser och koncentration var väldigt viktigt. Jag vågar säga att vi hade den tuffaste motståndaren vi kunde ha för tillfället. Jag tror på ett balanserat spel. Vår ambition var tydlig. Att återvända till tronen i Superligan och vinna guldet”, berättar Jindra, som gjorde sitt första hattrick i Superligan efter storsegern över Kolín.

För att fullborda sin framgångsrika 2022 säsong ledde han som lagkapten grabbarna till att vinna mästerskapstiteln i PSMF Hanspaulská Superliga, den trefaldiga mästaren i Tjeckien AMF och även utmärkelsen skyttekungen i division B i FAČR, den tjeckiska nationella cupen, kvalificeringen till Champions League och European League.Tiden som landslagsspelare

Med sina prestationer i både U23 och herrlaget i Staropramen-uttagningarna förtjänade Jindra kallelsen till landslaget där han som yngste spelare i laget agerade hemligt vapen. Öppningsmatchen mot Frankrike i EMF EURO 2022 European Championship var en jämn kamp mellan lagen. I andra halvlek plockade de in Jindra som fick chansen och skapade det viktiga ledningsmålet. Han nickade in Miroslav Verners kryss i den 41: a minuten. Dock kvitterade den franske anfallaren Skander Schiaib duellen i Košices Steel Arena slutade oavgjort 1–1.

”Jag tror att vi saknade mer exakta bollar, snabbare övergång och betoning i avslutningen,” påpekade Jindra som minns sitt mål med stor glädje:

”Jag njöt verkligen av matchen, det är en stor ära att få göra ett mål för Tjeckien i en sådan turnering. Det var något fantastiskt. Atmosfären och hallen vi spelade i. Totalt sett är det en oförglömlig upplevelse för mig. Tränaren sa till mig att jag skulle gå in i andra halvlek som en joker. Som tur var hittade min lagkamrat mig. Jag kunde skicka bollen i mål, det är en oförglömlig upplevelse. Det värsta var att vi åkte ut på straffar i kvartsfinalen.”


”Jindřich är väldigt farlig när han är nära mål. Han är väldigt svår att läsa, svänger i mellanrummet och gör mål,” säger hans stora supporter Jan Černota, 121 Elite Sports.En ansvarstagande ambitiös talang

Uppdraget som lagkapten är något han tar på stort allvar och försöker hjälpa de yngre killarna så mycket han kan med ambitionen att vara en bra ledare både på och utanför planen. Den viktigaste egenskapen för en framgångsrik fotbollsspelare menar han, är att vara hårt arbetande och sann. Det mest utmanande med fotbollen är det hårda arbete som behövs.

”Jag tror inte att det är något som är svårt med fotbollen. När du gör något du älskar så att du inte tycker att det är svårt. Jag är ganska självständig i det avseendet.”


Jindras systematiska utveckling är anmärkningsvärt konsekvent. Han är ett typiskt exempel på en spelare som målmedvetet fullföljer sin fotbollsdröm, tålmodigt, tryggt och med statistik över genomsnittet. Låt oss tro att hans önskan att bevisa sig själv och hans hunger efter mål kommer att finnas kvar. Under pandemin, som helt blockerade sporten, förberedde han sig individuellt. Under ledning av sin mentor Martin Klein och implementeringsteamet arbetade den unga debutanten främst med fitness och kom in i ny säsong så bra som möjligt och allroundstark och redo.

”Ett ord räcker för Jindra - shooter”, säger Jindras mentor Martin Klein som jämför honom med kända spelare som Gerd Muller och Ruud van Nisterlooy. Med Jindras motto ”Demonstrated Pays” som gäller till hundra procent är han den spelare du alltid kan satsa på och vinna med.


Den tjeckiska First League klubben FK Teplice bjöd in Jindra till tester under vinterträningen. Trots det framgångsrika resultatet kunde klubbarna inte komma överens om överföringen av den lovande anfallaren. I slutändan kom han överens med Baník Most-Souš vilka han ser som ett ambitiöst och hungrigt lag. Deras säsong är i skrivande stund precis halvvägs. Han och laget förbereder sig för den andra delen av den där de kommer att kämpa för att behålla sin plats i divisionen.Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page