top of page

GRANIT BUZUKU - ÄLGARNAS NYA KAPTEN

Granit Buzuku är en av säsongens nya spelare i Älgarna, men han är nog ett välbekant ansikte för många i trakten som sett honom spela i juniorlandslaget, GIF Sundsvall och IFK Timrå. Han är en riktig klasspelare som spelat på hög nivå under en lång tid. Ett oerhört spännande nyförvärv till vårt unga lag!

Granit Buzukus familj kommer från Kosovo och flydde till Sverige från kriget som utbröt 1992 i forna Jugoslavien. Han föddes i Lycksele, men flyttade efter ett år till Fagerdal/Sidsjön och Granit tillbringade största delen av sin uppväxt i Skönsberg, Sundsvall. Idrotten ligger i familjens blod. Hans syster, Kosovare Buzuku, är svensk mästare och skandinavisk mästare i boxning. Storebror Faton Buzuku, har som bäst spelat fotboll i division 1.

    -"Skönsberg är som glöden i mig, för att jag vill ge så mycket till det området som format mig till den jag är idag! Där jag fick läsa min första bok, gå första dagen på dagis, göra min första skoldag, sparka min första fotboll och lära känna andra människor med andra kulturer. Allt var väldigt nytt för mig och vi trivdes jättebra i Skönsberg! Jag är stolt över att komma från ett ställe lite utanför stan och det är en sak jag kommer bära med mig hela livet" berättar Granit.


Bytte kmpsporten mot fotboll

Granit var från början mer intresserad av kampsport och var riktigt duktig i taekwondo slutade på topp med 2 guld och bäst i Norrland som 9-åring i 12 års-klassen. Fotbollen kom genom att han spelade med grabbarna och de äldre på gården. Med tiden började han hänga med på träningar där hans första position blev som målvakt. Efter en tid frågade han tränaren om han fick spela forward. Granit imponerade i P93 och flyttades upp till P91. När han insåg såg att det började gå bra med fotbollen fortsatte han. Granit skrattar när han tänker på hur han fick spela med de äldre grabbarna och dribblade bort dem. Familjen betyder mycket för Granit och på frågan om sin största fotbollsförebild svarar han resolut:

    -”Min storebror. Han tog ju med mig och nu är jag bättre än honom. Annars kollade jag mycket på Zlatan Ibrahimovic och Ricardo Quaresma. Man brukar ha sina idoler efter den stil man har och Quaresmas stil var som jag ville vara. Han spelade samma position som mig och många saker han gjorde ville jag kunna göra. Men sen är ju Zlatan någon som öppnat dörrar för många unga i Sverige” säger Granit.
Juniorlandslaget och Giffarna

Som femtonåring blev Granit för första gången uttagen till juniorlandslaget. Granit har kallats till SVFFs utvecklingsveckor vid 8 tillfällen och spelat flera matcher i juniorlandslaget mot Norge, Wales och Island. I sextonårsålder fick han göra sin första träning med A-laget i Gif Sundsvall.

-”Riktigt coolt för mig! Det är alltid hårda vägar för att nå alla framgångar som matcher med landslaget och Gif Sundsvall. Det är inte lätt att bli bäst. Det krävs enormt mycket tålamod och kunskap” säger Granit.


Fotbollen är en frizon

Fotbollen fungerar som hans frizon där man inte behöver tänka på något annat. När man har träning eller match är det fullt fokus och känsloladdat. Helst spelar Granit ytter eller forward men så länge man får spela och ha kul, det är huvudsaken. På senare tid har det blivit mest 10a.

-”Förut handlade det mycket om att dribbla och showa för grabbarna för att visa att man kunde spela. Nu handlar det mer om att spela, gå och att tänka smart. Variera situationerna och strategiskt tänka var man ska dribbla eller inte dribbla” säger Granit.

 
Håller formen genom att tänka taktiskt

Granits bästa egenskap som fotbollsspelare är hans spelförståelse. Han är smart och varierar spelsituationer. Han har en professionell attityd till fotbollen. Han menar att man kan se det som en gemensam egenskap bland fotbollsspelare som lyckats.

-”Det är viktigt att vara så professionell som möjligt. Att ta hand om sin kropp, sköta sin sömn och sin kost. Det är SÅ viktigt. Man kanske inte tror att sömnen och förberedelserna är så viktigs för en fotbollsspelare men det är den verkligen” säger han.

 

Granit laddar inför matcher genom att han sover och äter rätt samt dricker mycket vatten. Han tänker inte på att det är match förrän han sitter i bilen på väg till matchen och börjar ladda en timme innan match.

-”Varje gång jag kliver in på en plan ber jag. Det är inte för att jag inte tror på mig själv, men det har hjälpt mig att känna mig stark, och för att inte få några skador. Men det är fotboll. Vad som helst kan hända” menar han.

 

Granit håller sig i form genom att äta och träna rätt genom att springa och gå på gym samt bygga muskler. Det är viktigt för honom att göra det som känns rätt för kroppen och att vara väl förberedd med en bra grund för att på bästa sätt undvika skador när det blir dags för match och tuffa scheman.

-”Det handlar om att kriga sig tillbaka till den form som laget haft eller som man vill ha. Och det är bara att kriga. Det är fotboll. Motivationen är att spela matcherna. Det är ingen som gillar försäsongen. Matcher är det roligaste som finns för en fotbollsspelare” säger Granit.

 

Motgångar gör honom starkare

Som alla spelare har Granit varit med om både med och motgångar. Det viktigaste är hur man hanterar dem. Granits bästa fotbollsögonblick var när han med Giffarna gick upp i Allsvenskan och -”Just det året kändes det som att jag var på gång och skulle få spela. Jag spelade i cupen mot Malmö, Göteborg och sedan kom det från ingenstans” berättar han och fortsätter; ”Dagen innan operationen fick jag ett samtal som var det bästa samtalet jag fått. Det var från Giffarna som sa att de ville förlänga mitt kontrakt och att de velat de under ett bra tag nu. Det var bara att springa och krita på. Sen vidare till Sophiahemmet i Stockholm för att opereras!”

 
Han har erfarenheter från många klubbar

2009 spelade Granit för GIF Sundsvalls talanglag, Medskogsbrons BK, i division 3. I november 2012 skrev han på sitt första A-lagskontrakt med GIF Sundsvall. I juni 2013 skrev han på ett treårskontrakt med klubben. Han debuterade i Superettan den 1 juni 2014 i en 3–1-bortavinst över Husqvarna FF, där Granit blev inbytt i den 86:e minuten mot Simon Helg.

I januari 2015 lånades han ut för resten av säsongen till norska Egersunds IK. I mars 2016 lånades Granit ut till division 1-klubben IFK Luleå. I juli 2016 lånades han ut till Team TG FF. I februari 2017 värvades Buzuku av IFK Timrå. I januari 2019 värvades han av norska Levanger FK. I augusti 2019 återvände Buzuku till IFK Timrå för att sedan januari 2020 återvända till Norge och laget spela i Steinkjer FK.

    -”Det gick bra för mig i Norge både spel- och poängmässigt- Det kändes riktigt bra att spela i Norge. Jag har matcher som jag fortfarande kollat på. Det var roligt. Vi gick upp med laget och vann serien. Andra året gick över förväntan och det var många grejer som var bra i Norge. Jag tar med mig allt det därifrån. För varje år man spelar, oavsett om det gått bra eller dåligt tar man med sig de” menar Granit.

 

En riktigt fin förstärkning i Älgarna 

Inför säsongen 2023 värvades Granit till Älgarna Härnösand IF. Tränaren Niclas Hälldahl berättar att han har haft Granit som motståndare och både beundrat och avskytt, bland annat eftersom han avgjort till deras favör.

-”Jag plockade hit honom för hans enorma kapacitet som spelare och att vi kopplade som personer. Jag hoppandes att han skulle bli vår kapten och bära de yngre mentalt även om jag visste att han fortfarande brinner för att prestera på planen. Han bidrar med ett driv, han är en kravställare som gör att de yngre aldrig kan slappna av och bli bättre. Granit är en person, ganska lika mig själv där kraven på sig själv och andra gör att han hetsar upp sig i stridens hetta, men som lagkamrat kan du alltid lita på honom. En fin person helt enkelt”.


-”Han tillför mycket så som rutin, han är en ledare, mycket fotbollskunnande och kvalité. Han är en fin och omtänksam människa, sprider mycket energi och glädje i gruppen och som vän” säger lagkamraten Mehmed Hafizovic.


-“Granit är otroligt skicklig i 1v1, han har en högklassig spelförståelse och hans specialitet är hans skott. Han kan både placera och bomba stenhårt. Det är bara synd att spelare som Granit och Mehmed inte spelade i dagens GIF Sundsvall, för att i deras tid fick ungdomar inte chansen och skulle man jämföra ungdomarna nu med deras generation så kommer de inte i närheten kvalitetsmässigt. Han är en broder. Granit har varit den som tagit hand om oss yngre. Han har gett oss motivation och inspiration till att spela boll” berättar fd lagkamraten, Amaro Bahtijar.

FAKTA

Fullständigt namn: Granit Buzuku

Smeknamn: Joker

Födelsedatum: 10 juli 1993

Födelseort: Lycksele, Sverige

Längd: 180 cm

Bästa fot: Höger

Position: Mittfältare

KLUBBHISTORIK

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page